Kawa jako pasja i praca - Znakomita kawa

szkolenia dla baristów opole

Niektórzy parzą ją w specjalnej kawiarce

Łyk kawy o poranku to jedno z przyjemniejszych doznań, jakie zapewniamy sobie na miłe rozpoczęcie dnia. Niektóre osoby uważają, że kawa na nich nie działa. Być może piją jej zbyt wiele. Warto zastanowić się jak jes

Kawa jako pasja i praca - Znakomita kawa szkolenia dla baristów opole
t w naszym przypadku.

Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez tego aromatycznego trunku. Jest to również dobry sposób, aby dodać sobie energii po południu. Przyjmuje sie, że dobrą porą na wypicie ostatniej filiżanki kawy jest godzina 17, kiedy nasz organizm zwalnia, ale jest gotowy na zastrzyk energii. Jest to dobry czas, ponieważ z powodzeniem zaśniemy wieczorem bez większego trudu. Niektóre osoby oglądają ekspresy do kawy, ale nie wiedzą, na który z nich sie zdecydować. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ wybór jest naprawdę spory. Ważne są parametry. Kawa włoska przygotowana w odpowiedni sposób może być wyjątkowa. Niektórzy parzą ją w specjalnej kawiarce. Część osób przyzwyczaiło się do parzenia kawy po turecku, czyli po prostu zalewania wrzątkiem zmielonych ziaren. Każdy ma inne nawyki. Czasem przyzwyczajamy się również do określonego smaku i niechętnie z niego rezygnujemy.


Za oknem robi się już trochę

Jesień to bardzo romantyczna pora roku. Za oknem robi się już trochę chłodniej, więc zamiast iść na randkę na drinka na dworze, możemy udać się na pyszną kawkę w uroczej kawiarence.
Kawa smakuje wspaniale w każdym towarzystwie, ale na randce najlepiej. Kawa włoska oczywiście nie ma sobie równych, więc warto zabrać ukochaną do sprawdzonej, eleganckiej kawiarenki, gdzie znajdują się najlepsze ekspresy do kawy i gdzie smak tego napoju na pewno nas nie zawiedzie.
Jakie więc jest przepis na idealną randkę? Najpierw spacer po parku, wśród jesiennych, kolorowych liści. Słońce jeszcze trochę przebija się przez korony drzew, my spacerujemy za rękę wśród dywanu żółtych, czerwonych czy rdzawych liści. Zbieramy kasztany i żołędzie, dokarmiamy kaczki w oczku wodnym. Kiedy trochę już zmarzniemy, udajemy się do pięknej kawiarenki. Kawa w ładnym wnętrzu smakuje sto razy lepiej. Warto wcześniej zobaczyć, które kawiarnie są teraz modne i dlaczego. Dobrze też zdecydować się na małą, ustronną kawiarenkę, gdzie obsłuży nas właściciel- barista, opowie o sprowadzanej kawie, zaserwuje najlepszy napój. Taka randka to niezapomniana przygoda.


Kawa z ekspresu

Kiedy jesteśmy zmęczeni, senni i pozbawieni sił do pracy i zależy nam na szybkim zastrzyku energii, zazwyczaj sięgamy po kawę. Jest ona smaczna, zdrowa (w umiarkowanych ilościach) i szybka w przygotowaniu. Ważne jest to, że sposoby jej przyrządzenia nie ograniczają się do jednej opcji. Najprostszym wyjściem jest przygotowanie kawy rozpuszczalnej, co sprowadza się zalania ziarenek i poczekania, aż się rozpuszczą. Kawa rozpuszczalna ma swoich zwolenników, ale ma też równie wielu przeciwników, którzy twierdzą, że taka kawa pozbawiona jest walorów smakowych i nie powinno się jej stawiać na równi z prawdziwą kawą. A jeśli mowa o prawdziwej kawie, od razu przychodzi na myśl kawa włoska. Słynie ona z wyjątkowego smaku i aromatu, szczególnie po odpowiednim przyrządzeniu. Zmielone ziarna można oczywiście po prostu zalać gorącą wodą lub użyć do zaparzenia urządzenia typu French press, ale zdecydowanie najlepszym wyjściem są ekspresy do kawy. W dobrej jakości ekspresie będziemy w stanie przyrządzić latte, espresso, cappuccino czy americano. Tak zaparzona kawa bez wątpienia będzie smakowała każdemu, nawet wyrafinowanym smakoszom tego napoju.