Różne rodzaje kawy do ekspresu

Różne rodzaje kawy do ekspresu czyli kawa do kawiarni j się obudzimy i pobudzimy do działania, ale także świetnie smakuje. Kawa włoska będzie dobrym wyborem dla osób, które delektują się jej smakiem. Jeżeli chodzi o sposoby zaparzania kawy to każdy musi

Dodane: 02-02-2020 02:53
Różne rodzaje kawy do ekspresu

kawa do kawiarni


Jeżeli spieszymy się rano do pracy

Większość z nas rozpoczyna dzień od kawy. Zazwyczaj pijemy kawę sypaną lub rozpuszczalną z dodatkiem cukry i mleka. Kawa nie tylko sprawia, że szybciej się obudzimy i pobudzimy do działania, ale także świetnie smakuje. Kawa włoska będzie dobrym wyborem dla osób, które delektują się jej smakiem. Jeżeli chodzi o sposoby zaparzania kawy to każdy musi znaleźć najbardziej odpowiedni dla siebie. Jeżeli spieszymy się rano do pracy to najlepszym rozwiązaniem będzie wypicie filiżanki kawy sypanej. Taką kawę zalewamy gorącą wodą (ale nie wrzącą), dodajemy nieco mleka, cukru i gotową można pić. Jeżeli natomiast nie śpieszymy się i lubimy delektować się smakiem i zapachem kawy to warto zainwestować w ekspres do kawy. Ekspresy do kawy sprawią, że od nowa pokocha się smak kawy. Inwestując w ekspres warto także postawić na dobrą jakościowo kawę. Najlepiej zdecydować się na mieszankę arabiki i robusty. Arabika dodaje łagodności i aromatu. Z kolei robusta ma nieco więcej kofeiny i bardziej wyrazisty smak. Natomiast warto wypróbować kilka smaków i rodzajów kawy i wybrać najlepszą dla siebie. Istnieją także kawy smakowe, np. czekoladowe.


Już kilka łyków smolistego naparu poprawia

Już kilka łyków smolistego naparu poprawia nastrój, usprawnia myślenie i dodaje elokwencji, a dzieje się tak za sprawą kofeiny, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy i szybko stawia na nogi. Dla wielu konkurencję samą dla siebie stanowi kawa włoska, chociaż Włochy, podobnie jak Polska, są jedynie importerem, a nie producentem kawy. Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy, przy czym Illy sprzedaje wyłącznie arabikę, Lavazza zaś mieszankę arabiki i robusty. I choć robusta uchodzi za gatunek pośledniejszy, to zawiera więcej kofeiny i daje lepszego kopa.

Kawa we Włoszech jest tania, dostępna w najmniejszej dziurze, i wszędzie prawdziwie doskonała. Włoski barista z zamkniętymi oczami obsługuje doskonałe włoskie ekspresy do kawy i serwuje wyśmienity napar albo żegna się z zawodem. Capuccino o poranku, caffè  macchiato na pozbieranie się w ciągu dnia, w końcu czarne jak węgiel espresso, które podaje się po obfitej kolacji – tak kawa wyznacza rytm życia w tym kraju.

Na końcowy efekt składają się jednakże nie tylko umiejętności serwującego, ale przede wszystkim klasa surowca. Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga nie lada mistrzostwa i to ona w dużej mierze decyduje o smaku i bukiecie. Pod tym względem włoskie palarnie nie mają sobie równych i tak opanowana do perfekcji sztuka obróbki surowca uczyniła z Włoch, było nie było, kawowe imperium.


Najprostszym wyjściem jest przygotowanie kawy rozpuszczalnej

kawa do kawiarni

Kiedy jesteśmy zmęczeni, senni i pozbawieni sił do pracy i zależy nam na szybkim zastrzyku energii, zazwyczaj sięgamy po kawę. Jest ona smaczna, zdrowa (w umiarkowanych ilościach) i szybka w przygotowaniu. Ważne jest to, że sposoby jej przyrządzenia nie ograniczają się do jednej opcji. Najprostszym wyjściem jest przygotowanie kawy rozpuszczalnej, co sprowadza się zalania ziarenek i poczekania, aż się rozpuszczą. Kawa rozpuszczalna ma swoich zwolenników, ale ma też równie wielu przeciwników, którzy twierdzą, że taka kawa pozbawiona jest walorów smakowych i nie powinno się jej stawiać na równi z prawdziwą kawą. A jeśli mowa o prawdziwej kawie, od razu przychodzi na myśl kawa włoska. Słynie ona z wyjątkowego smaku i aromatu, szczególnie po odpowiednim przyrządzeniu. Zmielone ziarna można oczywiście po prostu zalać gorącą wodą lub użyć do zaparzenia urządzenia typu French press, ale zdecydowanie najlepszym wyjściem są ekspresy do kawy. W dobrej jakości ekspresie będziemy w stanie przyrządzić latte, espresso, cappuccino czy americano. Tak zaparzona kawa bez wątpienia będzie smakowała każdemu, nawet wyrafinowanym smakoszom tego napoju.


Dlatego w każdym szanującym się miejscu

W nowoczesnym świecie jesteśmy codziennie narażeni na potężną dawkę stresu. Szczególnie jest to widoczne w naszym życiu zawodowym. Wykonując odpowiedzialne zajęcia coraz częściej zapominamy o zapewnieniu sobie odrobiny relaksu. Oczywiście w pracy raczej na taki relaks nie możemy sobie raczej pozwolić. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zafundować sobie jego namiastkę. Pomocna jest tutaj dobra kawa. Jest to napój, który pozwoli się na moment rozluźnić i nacieszyć się aromatem. Dlatego w każdym szanującym się miejscu pracy znajdziemy ekspresy do kawy. Podczas przerw śniadaniowych i obiadowych maszyny te są ustawicznie oblegane przez miłośników tego napoju. Laicy twierdzą, że wszystkie kawy smakują tak samo. Jednak nie jest to prawda. Szczególnie pozytywnie na tle innych kaw wyróżnia się kawa włoska. Spożywanie kawy jest bardzo popularne w słonecznej Italii, dlatego też kawy pochodzące z tamtego rejonu potrafią pozytywnie zadziwić. Każdy, kto nie był miłośnikiem kawy do tej pory powinien wybrać się do sklepu i nabyć prawdziwą włoską kawę. Jest to gwarancja, że zostanie miłośnikiem tego napoju na długo.


Znawcy przedmiotu twierdzą że kawa włoska

Jakie ekspresy do kawy są najlepsze? A czy kawa włoska jest rzeczywiście dobra? No cóż, to pytania, na które trudno byłoby odpowiedzieć jakoś jednoznacznie. Dlaczego? To jasne, ponieważ każdy z nas ma inne potrzeby i preferencje w różnych obszarach, nie wyłączając kwestii kawy. Nawiasem mówiąc, dobra kawa to jest to. Wiele osób na pewno potwierdzi tę tezę. Pijemy coraz więcej kawy i w związku z tym coraz częściej kupujemy różne ekspresy do kawy. Na naszym rynku znajdziemy rzeczywiście sporo ofert w tym względzie, więc każdy kupujący ma realne szanse na to, żeby zakupić taki ekspres, o jaki konkretnie komuś chodzi. Jedni wybierają więc ekspresy przelewowe, inni kupują ekspresy ciśnieniowe, a jeszcze inni idą w stronę klasycznych kafeterek. Znawcy przedmiotu twierdzą, że kawa włoska najlepiej smakuje z takiej kafeterki właśnie. A najlepiej jeszcze byłoby, gdybyśmy mogli wypić filiżankę tego pysznego napoju w ojczyźnie Dantego i Petrarki. Czemu nie? Wszak ileż to trzeba, żeby pojechać do Włoch. Można to uczynić praktycznie od zaraz. Od czego mamy np. tanie loty? Zatem może na weekend do Italii?